背景知識第2章53 1) McMillan DC. The systemic inflammation-based Glasgow Prognostic Score: a decade of experience in patients with cancer. Cancer Treat Rev 2013; 39: 534-40 2) Pan H, Cai S, Ji J, et al. The impact of nutri-tional status, nutritional risk, and nutritional treatment on clinical outcome of 2248 hospital-ized cancer patients: a multi-center, prospec-tive cohort study in Chinese teaching hospitals. Nutr Cancer 2013; 65: 62-70 3) Isenring E, Elia M. Which screening method is appropriate for older cancer patients at risk for malnutrition? Nutrition 2015; 31: 594-7 4) Meijers JM, Tan F, Schols JM, et al. Nutritional care; do process and structure indicators influ-ence malnutrition prevalence over time? Clin Nutr 2014; 33: 459-65 5) Baldwin C, Spiro A, McGough C, et al. Simple nutritional intervention in patients with ad-vanced cancers of the gastrointestinal tract, non-small cell lung cancers or mesothelioma and weight loss receiving chemotherapy: a ran-domised controlled trial. J Hum Nutr Diet 2011; とは期待できるが,多職種による積極的な介入によっても完全に回復することは困難な可能性はある9, 10)。それゆえ栄養障害と代謝障害の重症度をより正確に判定し個々に応じた栄養治療ができるように,今後さらに洗練されたツールが必要になってくるであろう。栄養治療の時期を逸さないようにするため,そしてより効果的に栄養治療を行えるようにするために,筋肉量の減少具合や炎症状態を把握するためのバイオマーカーの開発が望まれる。アセスメントは,がん患者の状態を正確に把握し医療者も含めて情報を共有し適切な栄養介入へ導くものでなければならない。そしてアセスメントは栄養介入の必要性やその効果を判定するために,一定の期間で見直していく必要がある(例えば2週間毎,1カ月毎,半年毎など)。がん患者に対する栄養アセスメントは外来では入院時と比べて評価することが難しくなってくるので,外来での管理栄養士の役割も重要である。日々の食事摂取量・身体組成・身体活動・代謝は,がん患者の全身の身体活動に影響を及ぼす因子と考えられる1)。これらの状態を適切に評価し,必要に応じて栄養介入に結び付けていく必要がある。がん患者の状態を把握するために,Subjective Global Assessment(SGA,主観的包括的アセスメント)やMini Nutritional Assessment(MNA)などの栄養アセスメントツールが使われることが多い2-4)。食事摂取量の低下に関しては早期に認識し対応しなければならないとされている。具体的24: 431-40 6) Baldwin C, Weekes CE. Dietary advice with or without oral nutritional supplements for dis-ease-related malnutrition in adults. Cochrane Database Syst Rev 2011; 9: CD002008 7) Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Vidal PM, et al. Dietary counseling improves patient outcomes: a prospective, randomized, controlled trial in colorectal cancer patients undergoing radio-therapy. J Clin Oncol 2005; 23: 1431-8 8) Ravasco P, Monteiro-Grillo I, Marques Vidal P, et al. Impact of nutrition on outcome: a pro-spective randomized controlled trial in patients with head and neck cancer undergoing radio-therapy. Head Neck 2005; 27: 659-68 9) Del Fabbro E, Hui D, Dalal S, et al. Clinical out-comes and contributors to weight loss in a can-cer cachexia clinic. J Palliat Med 2011; 14: 1004-8 10) Gagnon B, Murphy J, Eades M, et al. A pro-spective evaluation of an interdisciplinary nu-trition-rehabilitation program for patients with advanced cancer. Curr Oncol 2013; 20: 310-8 2.栄養評価と治療の実際 2 栄養アセスメント
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